Продавець

На сучасному етапі розвитку українського суспільства однією з найрентабельніших галузей економіки є роздрібна торгівля. Тому і в Арцизькому районі, поряд з сільським господарством, провідною формою підприємницької діяльності є підприємства роздрібної торгівлі.

А в Арцизькому МНВК ведеться підготовка фахівців, які можуть професійно виконувати обов’язки продавців продовольчих товарів ,забезпечується потреба в них місцевого ринку праці.

Програмою навчання передбачається підготовка продавців відповідно до їх майбутньої спеціалізації.

Викладає торгівельну справу
Куртова Людмила Олександрівна

/Files/images/Bh9z7kr6rRw.jpg

На заняттях із теоретичного навчання учні ознайомлюються з організацією торговельно-технологічного процесу підприємств роздрібної торгівлі, вивчають асортимент і якість товарів, роздрібні ціни, правила продажу товарів.

/Files/images/59ST-iczFh8.jpg

На практичних заняттях учні набувають умінь і навичок безпечної експлуатації торговельно-технічного обладнання, роботи з товарами.

/Files/images/RUQRcnaOQFA.jpg

Вчаться обслуговувати покупців, пропонувати і демонструвати товари, проводити розрахунки, правильно вести торговельну документацію, стежити за терміном зберігання товарів, правильною експлуатацією робочого обладнання.

/Files/images/DJCqkw0lzms.jpg

/Files/images/Изображение 026.jpg
В навчальний план включено також основи економіки, що дозволяє дати учням знання, які допоможуть їм організувати власне конкурентоздатне підприємство торгівлі: вони вчаться складати бізнес-план, план маркетингової діяльності, створювати різні форми рекламної продукції, знайомляться з податковою системою.

/Files/images/Изображение 033.jpg

Вимоги до професійної підготовки :

Повинен знати:

асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, зберігання, технічні можливості, ознаки браку; умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві; перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню); правила підготовки товарів до продажу; способи показу і упакування товарів; принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин; правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів; шкали розмірів і правила їх визначення; правила зберігання порядок використання товарно-касових книг; правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА; правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів; порядок розрахунку з покупцями; правила поводження з тарою; порядок обміну товарів; правила продажу непродовольчих товарів; правила торговельного обслуговування населення; правила і норми охорони праці, проти­пожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:

обслуговувати покупців, показувати то­вари, демонструвати їх в дії, консультувати щодо конструктивних особли­востей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону. Здійснювати відмірювання, зважування, підрахунок вартості покупки, зчитувати сканером штрих-кодові позначки товару, відбивати вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або переві­ряти реквізити наданого чеку), видавати покупку. Готувати товар до продажу, розпаковувати, розглядати зовнішній вигляд виробу, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості, підпрасовувати. Готувати робоче мі­сце: перевіряти наявність та справність торгово-технологічного обла­днання, інвентарю та інструментів, готувати до роботи ЕККА або конт­рольно-касову книгу, отримувати і готувати пакувальний матеріал. Розмі­щувати та викладати товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи. Заповнювати та прикріплювати ярлики ціни. Оформляти вітрини прилавків. Підрахо­вувати гроші (чеки) та здавати їх у встановленому порядку. Звіряти суму реалізації з показниками касового лічильника. Прибирати нереалізо­вані товари і тару. Готувати товари до інвентаризації

ПРОФЕСІОГРАМА ПРОДАВЦЯ/Files/images/весы.gif

Кiлькiсть переглядiв: 472

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.